cz pečivo-housky....jpg svat. dort velký cz ovocný.jpg trh Jiřák-špald.koláče.jpg dort na slider.jpg

Celozrnné chleby a pečivo- žitné, špaldové a vícezrnné

Chleby a pečivo jsou z BIO celozrnné mouky žitné, špaldové nebo pšeničné , s mořskou solí a domácím kvasem, bez konzervantů, bílé mouky, droždí a vylepšovadel.<

BIO celozrnné kvasové chleby

 

Všechny chleby si pečeme z námi namíchaných druhů BIO mouky a KVASU, který si sami připravujeme z mouky a vody. Nepoužíváme žádné velkoobchodní směsi, plné chemických "vylepšovadel", kypřidel a Éček (jako to dělá většina běžných pekáren). Ani droždí nepřidáváme ke kvasu, což také mnohé velké pekárny na urychlení práce dělají. Každý kus pečiva a bochník chleba je také pečlivě ručně tvarovaný, není to žádná pásová výroba. Oproti většině českých pekáren pečeme chleby výhradně z CELOZRNNÉ mouky, ZCELA BEZ BÍLÉ vymleté mouky - takže chléb je plný minerálů, vitamínů a hodnot celého obilného zrna. (Ty jsou nejvíce těsně pod slupičkou zrna, takže vymíláním na vnitřní bílou mouku  se odstraní a  zůstane už převážně jen škrob - na ztloustnutí) . Proto je celozrnný chléb i několikanásobně sytější než běžný bílý chléb. Krajíček našeho zdravého celozrnného chleba zasytí lépe než 2 velké krajíce chleba z bílé mouky. Tím se pro méně majetné kompenzuje i jejich vyšší cena.    Mnohé pekárny dnes pečou "kvasové chleby", je to velký trend, ale většina z nich jsou - i ty celožitné- pouze z vymleté bílé mouky, což sice umožňuje  zachovat nižší cenu, ale na úkor výživné hodnoty.

Chuť a hodnota chlebů je obměňována různými semínky- slunečnice, dýně a lnu. Všechna jsou i uvnitř těst a jsou předem máčená, tedy nastartovaná ke klíčení - lépe stravitelná a hodnotnější.

Pro obchody dáváme chlebům běžnou trvanlivost 5 dní, ale uchované v plátnu -utěrce, (případně pak teprve v igelitu), vydrží i 14 dní, jako dobré domácí chleby našich prababiček - pečené bez chemických konzervantů, jen z poctivých darů přírody. Doufáme, že i Vy oceníte jejich plnou chuť, vůni i hodnotu.

 

 

Chléb dýňový pšenično - žitný celozrnný

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, BIO celozrnná pšeničná mouka, voda, dýňová semínka (i uvnitř, předem máčená), mořská sůl, kmín

Hmotnost: 500 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO

Chléb selský pšenično-žitný celozrnný

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, BIO celozrnná pšeničná mouka, voda, slunečnicová semínka, lněná semínka, mořská sůl, kmín, sezam

Hmotnost: 550 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO

Chléb slunečnicový pšenično-žitný celozrnný

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, BIO celozrnná pšeničná mouka, voda, slunečnicová semínka, sůl, kmín

Hmotnost: 500 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO

Chléb špaldový celozrnný

Složení: špaldový kvas, celozrnná špaldová mouka, voda, mořská sůl, kmín

Hmotnost: 500 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO, DIA, vegan

Chléb vícezrnný (pšenično-žitný) čistý

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, BIO celozrnná pšeničná mouka, voda, mořská sůl, kmín

Hmotnost: 500 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO

Chléb žitný celozrnný čistý

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, voda, mořská sůl, drcený kmín

Hmotnost: 660 g Trvanlivost: 5 dní BIO,cz ,DIA, vegan

Chléb žitný se slunečnicovým semínkem celozrnný

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, voda, slunečnicová semínka (i uvnitř, předem máčená), mořská sůl, kmín

Vzhled chleba na řezu můžete vidět na fotce žitného dalamánku se slunečnicí

Hmotnost: 660 g Trvanlivost: 5 dní celozrnný, BIO

Kornspitz šestizrnný

Složení: Kornmix (složení: pšeničný šrot, žitný šrot, sušený žitný kvas, pšeničné otruby, sójový šrot, lněná semena, pšeničný sladový šrot, žitná a pšeničná mouka, sójová mouka, mořská sůl, koření); celozrnná pšeničná mouka, pšeničná mouka bílá, rostlinný olej

Hmotnost: 65 g Trvanlivost: 2 dny celozrnný, BIO

Preclík celozrnný cibulový

Preclíky pečeme ve  variantách z Bio celozrnné pšenice ozimé nebo ze špaldové, nejčastěji se sušenou cibulkou, ale i se sezamem či mákem.

Složení: BIO celozrnná mouka pšeničná, mouka pšeničná bílá, rostlinný olej, mořská sůl, cibulka, droždí

Hmotnost: 75 g Trvanlivost: 5 dní BIO, celozrnný

Pšeničná houska celozrnná

Složení: BIO celozrnná pšeničná mouka (75%), pšeničná bílá mouka, voda, rostlinný olej slunečnicový nebo řepkový, mořská sůl, sladová mouka, droždí + posyp: sezam nebo mák

Hmotnost: 65 g Trvanlivost: 2 dny BIO,cz ,DIA, vegan

Špaldová bageta celozrnná

Složení: BIO celozrnná špaldová mouka,špaldový kvas, voda, mořská sůl, rostlinný olej. Posyp: slunečnice, sezam, len

Hmotnost: 180 g Trvanlivost: 2 dny celozrnná, BIO

Trvanlivý křupavý celozrnný chléb pšenično-žitný, celožitný nebo celošpaldový

Pšenično-žitné křupavé chleby pečeme zatím v 5 chuťových variantách ( s cibulkou a slunečnicí, se sýrem tofu, dýňové s paprikou nebo se sýrem, s italským kořením), celožitné bez příchuti a celošpaldové prozatím s dýňovým nebo chia semínkem, chystáme ale další druhy- i nasladko. Tyto chlebíky jsou pečené nasucho v peci (nesmažené) a mají výbornou chuť jako křupavé chipsy.

Složení: BIO celozrnná žitná a pšeničná nebo špaldová mouka, žitný nebo špaldový kvas, voda, slunečnicový olej, mořská sůl, kmín, semínka či bylinky dle příchutě

Hmotnost: 150 g Trvanlivost: 4 týdny cz, vegan, Dia, BIO

Žitný dalamánek čistý

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, voda, mořská sůl, kmín

Dalamánek je ze stejného žitného chlebového těsta, pouze je menší. Dá se ovšem krásně krájet na malé chlebíčkové plátky.

Hmotnost: 150 g Trvanlivost: 2 dny celozrnný, BIO

Žitný dalamánek slunečnicový celozrnný

Složení: žitný kvas, BIO celozrnná žitná mouka, voda, mořská sůl, kmín, slunečnicová semínka

Hmotnost: 150 g Trvanlivost: 2 dny celozrnný, BIO